http://corlumyo-tt.web.nku.edu.tr/

Tekstil Teknolojisi Ön lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimTekstil Teknolojisi
Program DirektörüDr.Öğr.Üyesi Hatice Er, Dr.Öğr. Üyesi Aslıhan Koruyucu, Öğr.Gör. Malik Alkış, Öğr.Gör. Gamze Bozcan
Program TürüÖn lisans Programı
Kazanılan Derecenin SeviyesiÖnlisans
Kazanılan DereceMezun olunduğunda Tekstil Teknikeri diplomasına sahip olunur. Ünvanı ise Tekstil Teknikeri´dir.
Eğitim TürüTam zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıOrtaöğretimden Mezun Olmak
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program AmacıTekstil alanında ara kademe elemanı yetiştirmek, öğrencilere meslekleri ile ilgili bilgiler kazandırarak tekstil sektöründeki açığın kapanmasına yardımcı olmak, onları tekstil işletmelerinde istihdam edilebilecek laborant, müşteri temsilcisi, tekniker olarak yetiştirmektir.
Mezunların Mesleki ProfilleriTekstil alanında çalışanlar, çalışmalarını kapalı mekânlarda (işletmelerde) yürütürler. Bu alanda çalışanlar, görevlerini yaparken, bireysel çalışabilecekleri gibi ekip halinde de çalışabilirler. Alanın altındaki meslekler, çeşitli ham madde ve makinelerle çalışmayı gerektirmektedir. Ortamın kısmen tozlu olmasından ve kimyasal madde (boyar madde) kullanımından dolayı, astım ve alerji problemleri olan kimselerin çalışırken gerekli önlemleri almaları gerekmektedir. Tekstil Teknolojisi Programı mezunları; tekstil sektörünün çeşitli kademelerinde mühendis ve ustalar arasında ara teknik eleman olarak görev yapmaktadırlar. Tekstil fabrikalarında üretimin içinde; laboratuar, makine operatörlüğü, müşteri temsilciliği gibi pozisyonlarda da çalışabilirler.
Bir Üst Dereceye GeçişProgram mezunları ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilirler: Moda Giyim Tasarımı Moda Tasarımı Moda ve Tekstil Tasarımı Tekstil Tekstil Mühendisliği Tekstil Tasarımı Tekstil ve Moda Tasarımı
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

http://oidb.nku.edu.tr/yonetmenlik/2011eos.pdf adresinde bulunabilir.

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan

Harfli Notu

Katsayı

Başarı Durumu

90-100

AA

4.00

Başarılı

80-89

BA

3.50

Başarılı

70-79

BB

3.00

Başarılı

65-69

CB

2.50

Başarılı

60-64

CC

2.00

Başarılı

50-59

DD

1.50

Başarısız

30-49

FD

1.00

Başarısız

0-29

FF

0.00

Başarısız

 

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar.

Başarılı Öğrenciler

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

 Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

KüçükGrup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-Baskıcılığın amaçlarının ve yöntemlerinin öğrenilmesini sağlayabilme. Baskıcılık tekniklerini ve baskı makinelerini kavrayabilme
2-Baskıda kullanılan desen çizimlerini bilgisayar ortamında öğrenebilme
3-Boyamadan ve baskıdan çıkmış mamule istenen kullanım ve bakım özelliklerini kazandırmak için yapılan bitim işlemlerinin özelliklerini kavrayabilme.
4-Çeşitli tekstil ürünlerini tanıyabilme. Muayene sonuçlarının, tahlili, yorumlaması ve rapor edilmesi ile ilgili teknikleri kavrayabilme
5-Dokuma ve örme kumaş oluşumunu kavrayabilme.
6-Hazır giyim üretiminde model ve kalıp hazırlama, kesim işlemi, dikim işlemi, ütü işlemi ve kalite kontrol işlemlerini kavrayabilme.
7-İşletme fonksiyonlarını ve bunlar arasındaki ilişkileri, işletmelerin yönetiminde ortaya çıkan sorunları kavrayabilme
8-Kimya ile ilgili temel kavramları anlayabilme. Temel kimyasal formülleri, denklemleri kavrayabilme
9-Lif tanımı, liflerin iç yapısı ve temel özellikleriyle ilgili bilgileri kavrayabilme. Tekstil liflerinin sınıflandırılmasını yapabilme
10-Pamuk ve yünün üretim şekli, sınıflandırılmasını yapabilme ve iplik haline gelinceye kadar geçirmiş olduğu safhaları tanıyabilme. İplikle ilgili temel hesaplamaları yapabilme
11-Selüloz, protein ve sentetik liflerin kimyasal yapısını ve özelliklerini kavrayabilme, Organik ve anorganik maddelerin selüloz liflerine etkilerini öğrenebilme
12-Selüloz, rejenere selüloz, protein esaslı ve sentetik liflerden yapılmış mamullerin boyama işlemlerini öğrenebilme
13-Standardizasyonun gereğini ve önemini kavrayabilme, Kalite ve Kalite Kavramlarını açıklayabilme, Kalite Güvencenin önemini kavrayabilme. Mesleki Standardları açıklayabilme.
14-Tüm doğal, rejenere selülozik ve sentetik esaslı tekstil mamullerinin ön terbiye konularını kavrayabilme
15-Uygulamalı olarak tüm ön terbiye işlemlerini, bitim işlemlerini, doğal ve sentetik esaslı mamullerin boyama işlemlerini, baskı işlemlerini ve baskı sonrası işlemlerini yapabilme.

Müfredat

Tekstil Teknolojisi Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2024-2025 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
TTP107 Doğal Lifler 2 1 4
TTP103 Dokuma Teknolojisi 2 1 4
FİZ001 Fizik 2 0 2
TTP102 İplik Teknolojisi 4 0 5
MTE006 Matematik 3 0 3
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli TEKSTİL TEKNOLOJİSİ 1.SINIF GÜZ DÖNEMİ() 6
BİT007 Bilgi ve İletişim Teknolojileri 2 1 4
YBS101 Yaşam Becerileri ve Sosyal Etkinlik 2 0 2
Toplam AKTS: 30

2024-2025 Bahar Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
TTP203 Kimya 2 0 3
TTP205 Konfeksiyon Teknolojisi 1 1 2
TTP207 Örme Teknolojisi 2 0 2
TTP201 Terbiye Teknolojisi 3 1 6
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce) 2 0 2
TTP202 Yapay Lifler 2 1 5
Seçmeli TEKSTİL TEKNOLOJİSİ 1.SINIF BAHAR DÖNEMİ() 6
GOD510 Çevre Koruma 2 0 2
TTP206 Marka Yönetimi ve Pazarlama 2 1 4
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

2. Sınıf



2024-2025 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
TTP303 Proteinin ve Selülozün Boyanması 4 2 6
TTP305 Proteinin ve Selülozün Ön Terbiyesi 3 1 5
TTP302 Tekstil Kimyası 2 1 4
Seçmeli TEKSTİL TEKNOLOJİSİ 2.SINIF GÜZ DÖNEMİ() 16
TTP306 Kumaş Yapı Testleri 2 1 4
TTP304 Makinelerle Terbiye İşlemleri 3 1 5
TTP301 Terbiye İşletme Uygulaması I 2 2 4
Toplam AKTS: 31

2024-2025 Bahar Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
MYOSTJ01 Staj 0 2 5
Seçmeli TEKSTİL TEKNOLOJİSİ 2.SINIF BAHAR DÖNEMİ() 25
TTP405 Desen ve Şablon Hazırlama 3 1 4
MYOİE01 İş Yeri Eğitimi 2 0 10
MYOİU01 İş Yeri Uygulaması 3 0 15
TTP420 Kimyasal Testler 2 1 3
TTP422 Makinelerle Baskı 2 1 3
TTP406 Sentetiklerin Boyanması 3 1 4
TTP404 Tekstil Mamüllerinde Apre İşlemleri 3 1 4
TTP421 Terbiye Fabrika Organizasyonu 2 0 3
TTP401 Terbiye İşletme Uygulaması II 2 2 4
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 61

Ders & Program Çıktıları Matrisi

ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
311111111111111
311111111111111
311111111111111
311111111111111
TTP107 Doğal Lifler
#
112112115112112
112112115112112
112112115112112
TTP103 Dokuma Teknolojisi
#
111141111111111
111141111111111
111141111111111
FİZ001 Fizik
#
121211111121121
111211211111122
111211113211111
111211111112321
212321131211111
112113111121112
111211212112311
TTP102 İplik Teknolojisi
#
000000000500400
000000000500400
000000000500400
000000000500400
MTE006 Matematik
#
111111131111111
111111131111111
111111131111111
TDİ101 Türk Dili I
#
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce)
#
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
111111111111111
BİT007 Bilgi ve İletişim Teknolojileri
#
111112111111111
111112111111111
111112111111111
111112111111111
111112111111111
111112111111111
111112111111111
111112111111111
111112111111111
111112111111111
111112111111111
411112111111111
411112111111111
YBS101 Yaşam Becerileri ve Sosyal Etkinlik
#
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
111111211111111
TTP303 Proteinin ve Selülozün Boyanması
#
212110111114122
112121111114122
212111111114122
212111111124122
212121111114122
212121111114122
212121111124122
212121111124122
212111111125122
212111111115122
212111111115122
212111011125122
212111111225122
212111211125122
TTP305 Proteinin ve Selülozün Ön Terbiyesi
#
000000044040050
000000044040050
TTP302 Tekstil Kimyası
#
000000045050000
000000045050000
000000045050000
000000045050000
000000045050000
000000045050000
000000045050000
000000045050000
000000045050000
000000045050000
000000045050000
000000045050000
TTP306 Kumaş Yapı Testleri
#
000000000000000
000000000000000
000550000000400
TTP304 Makinelerle Terbiye İşlemleri
#
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
111111111111113
TTP301 Terbiye İşletme Uygulaması I
#
112211111114143
112211111114143
112211111114143
112211111114143
112211111114143
112211111114143
112211111114143
112211111114143
112211111114143
112211111114143
112211111114143
112211111114143
112211111114143
112211111114143